ponedeljek, 16. julij 2012

Kup dobrot

Pa sem nazaj, živa in zdrava in računam na to, da bo tako tudi ostalo. Kot sem obljubila, se bom oddolžila za nekaj dni izostanka in najbolje je, da začnem na začetku. V petek sem po službi odhitela domov in celo popoldne preživela v kuhinji z namenom, da spečem torto in muffine za večerno druženje s prijatelji. Torte sicer nisem dočakala, sem pa vseeno prišla do slike, saj sem zatežila, da jo nujno rabim za svoj blog.

 Na sestrino željo sem se tokrat lotila hruškove s čokolado in baje, da je bila moja najboljša do sedaj. Začela sem seveda s peko biskvita. Sposodila sem si recept Dr.Oetkerja, odločila pa sem se za dva temna in enega svetlega. Sestavine za temnega sem po svojem občutku povečala, da sem ga lahko enkrat prerezala. Pekla sem v pekaču s premerom 28cm.
Idejo za okrasitev sem našla na pinterestu in gostje so bili zadovoljni, jaz pa tudi.
Torte se lotimo tako (za začetek z ljubeznijo, seveda :) ):
Temni biskvit:
5 jajc
7 žlic vode
200g sladkorja
1 zavitek in pol vanilijevega sladkorja
104 gustina
24g kakava v prahu
3 čž pecilnega
120g raztopljenega in ohlajenega masla

Postopek: 1 minuto mešamo jajca in vodo pri največji hitrosti. Umešamo sladkor, vanilin sladkor in kakav ter mešamo dve minuti, nato dodamo moko s pecilnim praškom, mešamo pri najmanjši hitrosti. Na koncu dodamo maslo in vse skupaj zlijemo v predhodno namaščen pekač. Pečemo na 180°C približno 20min (preverimo z vilico).

Svetli biskvit:
3 jajca
3 žlice vode
150g sladkorja
1 vanilin sladkor
100g moke
100g gustina
2,5 čž pecilnega praška

Postopek: Enak kot pri temnem biskvitu (le da ni kakava in masla).

Čokoladna krema:
100g temne čokolade
1,5dl sladke smetane
40g sladkorja
1 jajce
1,5 žlici kakava v prahu

Postopek: V kozici ali nad paro stopimo čokolado in jo ohladimo. Ločimo rumenjake in beljake ter beljake stepemo v čvrst sneg. Rumenjake in sladkor zmešamo v penasto zmes in ji dodamo kakav. Sladko smetano čvrsto stepemo. Jajčni zmesi postopoma dodajamo smetano in čokolado, na koncu z metlico nežno vmešamo sneg, da dobimo rahlo in penasto zmes. Postavimo jo v hladilnik za 2-3 ure.

Hruške in krema:
4-5 hrušk
2dcl sladke smetane

Postopek: 4 hruške narežemo na tanke kose. Sladko smetano čvrsto stepemo. Eno hruško drobno narežemo in jo z mikserjem ( jaz sem to počela s tistim paličnim ) vmiksamo v smetano. Ne bojte se, če bo smetana postala bolj redka, kasneje se strdi.

Zlaganje torte:
Na krožnik oz. podstavek najprej postavimo temni biskvit, ga navlažimo in nanj namažemo čokoladno kremo. Nato damo svetli biskvit, ga navlažimo (meni je to uspelo s sokom iz hrušk, saj so bile izredno sočne in sem olupke in ostanke precedila, da sem dobila sok) in nanj zložimo narezane hruške. Čez vse skupaj premažemo smetano s hruško. Na vrh postavimo temni biskvit in ga po želji navlažimo.

Okrasitev:
2 vrečki šlag pene (jaz kupim tisto, ki se dela z vodo) ali sladka smetana
6 paketov kitkat čokolade
lep trakec

Postopek: Torto namažemo s smetano, po želji jo lahko namažete tudi s katerokoli drugo kremo - važno, da se bodo čokoladice prijele. Kitkat razlomimo, da dobimo po dve in dve "vrstici" in jih pokončno zlagamo drugo zraven druge. Vse skupaj prevežemo s trakcem, vrh po želji okrasimo in postavimo v hladilnik, da se strdi in ohladi.


Četudi se sliši zakomplicirano, ni. Le vzemite si čas in nikar ne hitite. Za vsa vprašanja sem na voljo na facebooku/pod komentarji.

Danes ima rojstni dan moja mami, ki ji ob tej priložnosti želim VSE NAJBOLJŠE IN NAJSLAJŠE. Seveda sem se javila, da ji pripravim kosilo in ker ni želela, da ji pečem še tortico, sem ji spekla muffine.
Z receptom in slikami vam postrežem kasneje ali jutri.
Kako pa bi vi raje? :)
Fajn bodite!

3 komentarji:

  1. aaaaa, ta torta zgleda špecijalna! :D
    Mogoč se je bom celo lotla :D

    OdgovoriIzbriši
  2. Čudovito! :) Mi lahko izdaš, kje si kupila te Kitkat čokoladice?

    OdgovoriIzbriši