Testo:
8 rumenjakov + 80g sladkorja
8 rumenjakov + 80g sladkorja
8 beljakov + 160g sladkorja
1 cela pomaranča
80g temne čokolade
200g mletih orehov
100g moke
30g škroba aka gustina
Pečico segrejte na 170°C. Če orehe še nimate zmlete, najprej storite to. Kar se tiče ribanja čokolade je tako, da je to kar smotano delo, zato vam priporočam, da čokolado sesekljate. Tudi to storite kar zdaj. Rumenjake s sladkorjem (80g) stepite v penasto zmes. 160g sladkorja z beljaki stepite v trd sneg. Pomarančo zmiksajte skupaj z olupkom in jo dodajte rumenjakovi zmesi. Dodajte čokolado (naribano oz. sesekljano seveda), moko s škrobom in orehe. Narahlo primešajte še sneg in maso vlijte v tortni model (v receptu piše naj ima premer 22cm, jaz sem pekla v 28cm pa je bilo ok) ter pecite 40-45 minut.
Sok za vlaženje:
Zavrite sok 1 pomaranče, 1 limone, 50ml vode in 40g sladkorja ter polijte po še toplem biskvitu. Nikar se ne ustrašite, če bo sok ostajal na biskvitu. Biskvit vse popije in se posledično tudi malo skrči, ampak okus na koncu je zato super.
Zavrite sok 1 pomaranče, 1 limone, 50ml vode in 40g sladkorja ter polijte po še toplem biskvitu. Nikar se ne ustrašite, če bo sok ostajal na biskvitu. Biskvit vse popije in se posledično tudi malo skrči, ampak okus na koncu je zato super.
Pomarančna krema:
250ml pomarančnega soka (lepo je, če je sveže stisnjen)
nastrgana lupina 1 pomaranče
30g škroba
150g sladkorja
2 rumenjaka
30g masla
150ml sladke smetane
Rumenjake premešajte s sladkorjem in škrobom, dodajte pomarančno lupino in sok ter kuhajte na majhnem ognju. Vre naj približno tri minute. Začelo se bo gostiti, zato kar veselo mešajte, da se ne prime in zažge.
Vroči kremi primešajte maslo, pokrijte in pustite, da se ohladi. Ko se krema ohladi, jo gladko razmešajte in dodajte stepeno sladko smetano.
Ohlajeni biskvit prerežite v dve plasti in prvo premažite s polovico kreme. Pokrijte z drugo plastjo in celo torto obmažite s kremo. Za nekaj ur postavite torto v hladilnik.
Obliv:
300g mlečne čokolade
150g sladke smetane
Smetano zavrite in jo prilijte na koščke nalomljeni čokoladi. Mešajte, da se čokolada raztopi in oblijte torto. Poljubno jo okrasite z orehovimi jedrci, smetano, kandirano pomarančo ali kakšnimi kupljenimi okraski.
Če jo bo kdo pekel, naj sporoči kako mu je bila všeč :)
Ni komentarjev:
Objavite komentar