Recept bom napisala tako kot je v knjigi, torej za 6 oseb. Jaz sem sestavine za včeraj razpolovila, ker nas ni bilo toliko. Pripravila sem rižoto s fižolom, panceto in rožmarinom. Recept je načeloma v dveh delih in sicer najprej osnovni recept za rižoto in nato še eden, ki opiše v kateri fazi osnovnega recepta dodajamo fižol, panceto in rožmarin. Jaz bom recepta združila, sicer bo preveč zakomplicirano.
Pripravimo si:
1 liter jušne osnove (lahko iz jušne kocke seveda)
1 žlica olivnega olja
2 drobno sesekljani čebuli
2 drobno sesekljana stroka česna
400g riža za rižote (ne, res ni vseeno kakšen riž je)
1 dl suhega belega vina
70g masla
parmezan
50g pancete ali slanine, ki jo počez na tanko narežemo
2 žlici drobno sesekljanega rožmarina (jaz imam tistega v stekleni posodici.. maestro se mi zdi da je)
250g kuhanega fižola (enostavno kupite tistega na katerem piše, da je kuhan v sopari, ker ga potem samo nahitro pogrejete)
1.korak - Pripravimo jušno osnovo in jo držimo toplo na majhnem ognju. V ponvi hrustljavo in zlato popečemo panceto. V drugi kozici, tisti v kateri bomo kuhali rižoto, na nežnem ognju segrejemo olje, dodamo čebulo in ščepec soli ter pražimo 3 minute. Dodamo še česen, popečeno panceto in rožmarin ter vse skupaj pražimo. Po dveh minutah, ko se zelenjava zmehča dodamo riž in ogenj pojačamo. POZOR! Od tega trenutka dalje kozice ne izpustite z oči.
Riž ves čas počasi mešamo, začel se bo pražiti. Ne sme se rjavo obarvati, zato zmanjšajte ogenj, če se vam zdi, da je premočan. Ko bo po dveh ali treh minutah posrkal vso zelenjavno aromo bo postal prosojen. Dodamo vino in še naprej mešamo - tukaj bo fino zadišalo!
2.korak - Ko se vino dobro vkuha v riž, dodamo prvo zajemalko jušne osnove in ščepec soli. Ogenj malo zvečamo, da bo brbotalo. Pustimo, da se jušna osnova vpije in dodamo novo ter ščepec soli. Tako ponavljamo dokler nam ne zmanjka jušne osnove. To bo trajalo cca. 15 minut. Poskusimo riž, če je kuhan in dovolj slan.
3.korak - Na riž dodamo maslo in narahlo premešamo. V majhni kozici na hitro pogrejemo fižol in ga primešamo rižu. Po želji potresemo s parmezanom ( priporočam tistega, ki se riba ).
Pojejte čimprej, da je rižota še primerno vlažna. DOBER TEK! :)
Ni komentarjev:
Objavite komentar